СЪБИТИЕ

Яну

19

Мар

23

От 18:00
До 20:00

История на древните култури и изкуства

Тримесечен курс за възрастни  (възраст: 15+) Продължителност: всяка събота от 16ч до 18ч Записване: +359 88 331 9319 Независимо дали искате да станете историк или археолог, или просто сте любознателни и искате да обогатите знанията си за древните култури, които са в основата и на нашата собствена култура, можете да се включите в нашия курс от лекции, художествени работилници и изследване. Училище Френе има удоволствието да ви покани на разходка сред магнетизма на Древната история и искуство, в която тя – Историята, е по-скоро разказ, представящ поглед през археология и история, изкуство и културология, лингвистика и теология.  Курсът "История на древните култури и изкуства“ ви предлага един интердисциплинарен поглед над древните култури, развили се в източното Средиземноморие – Египет, Месопотамия, Близкия Изток, Гърция, Рим и Древна Тракия. В курса ще ви запознаем с възникването и развитието на древните общности, езици, религиозни вярвания и изкуства със специално внимание върху древните писмени свидетелства, материална култура, художествени модели и иконографии и типове държавност. Ще бъде подчертана ролята на древните култури, техния принос и наследство в изграждането на съвременните европейски култури и модели на поведение. "История“ е старогръцка дума, която означава търсене, анкета, изучаване, разказ за това кои сме ние, от къде идваме, защо сме носители на определена култура и имаме конкретно поведение. Лектор: Миглена Димова В периода 1998-2000г. и…

Тримесечен курс за възрастни 
(възраст: 15+)
Продължителност: всяка събота от 16ч до 18ч
Записване: +359 88 331 9319

Независимо дали искате да станете историк или археолог, или просто сте любознателни и искате да обогатите знанията си за древните култури, които са в основата и на нашата собствена култура, можете да се включите в нашия курс от лекции, художествени работилници и изследване.

Училище Френе има удоволствието да ви покани на разходка сред магнетизма на Древната история и искуство, в която тя – Историята, е по-скоро разказ, представящ поглед през археология и история, изкуство и културология, лингвистика и теология. 

Курсът "История на древните култури и изкуства“ ви предлага един интердисциплинарен поглед над древните култури, развили се в източното Средиземноморие – Египет, Месопотамия, Близкия Изток, Гърция, Рим и Древна Тракия. В курса ще ви запознаем с възникването и развитието на древните общности, езици, религиозни вярвания и изкуства със специално внимание върху древните писмени свидетелства, материална култура, художествени модели и иконографии и типове държавност. Ще бъде подчертана ролята на древните култури, техния принос и наследство в изграждането на съвременните европейски култури и модели на поведение.

"История“ е старогръцка дума, която означава търсене, анкета, изучаване, разказ за това кои сме ние, от къде идваме, защо сме носители на определена култура и имаме конкретно поведение.

Лектор: Миглена Димова
В периода 1998-2000г. изучава специалност "Културология“ в Софийския университет, където слуша двусеместриални курсове при проф.Александър Фол, създател на института по Тракология към БАН. Именно проф. Фол е личността, която запалва интерес към културата на древните траки.
В периода 2013г-2018г изучава бакалавърска програма "Тракология“, втора специалност "История и култура на древна Гърция“, и магистърска програма "Средиземноморския свят: Елада, Рим и Древният Близък изток“ в НБУ, при възпитаници и колеги на проф. Александър Фол.
По време на обучението си изучава и древни езици - старогръцки и латински, както и епиграфика - наука за разчитане на древни надписи, положени върху каменни плочи, монети, съдове и други носители. Участва в разкопки на тракийска могила в Сборяново, под ръководството на проф. Диана Гергова и в проучване на обект при църквата Св. Неделя, София, с ръководител гл. ас. д-р Веселка Кацарова (НАИМ). Стажува в Музея за история в София. Участва в програма "Erasmus+” за студентска мобилност, в Университета на Кипър (Никозия, Кипър), където слуша лекции за древната история на острова и историческа лингвистика на гръцкия език. Участва в морската лаборатория на университета и стажува в музея на гр. Дали. 

Цена: 300лв
Общ брой курсисти: 8 души
Записване: +359 88 331 9319

Документ при завършване: Сертификат за участие
Включени материали: лекции във формат PDF, Power Point презентации към тях, материали за художествени работилници

Прочети още

Постер

Къде?

Обект

img

Обученията, включени в програмата ни, са вдъхновени от водещи образователни практики и са базирани на реалния опит на децата, работата в екип и усъвършенстване на уменията на прин…